Wonjo komt van de Hibiscus of te wel; De Roselle plant.


In Nederland kennen we de Hibiscus hoofdzakelijk als sierplant. Ook is de Hibiscusthee wel bekend, en deze wordt wel aan theemengsels toegevoegd om er een frisse smaak aan te geven. De Hibiscusthee die we hier kennen heeft een wat wrang-zure smaak en is daardoor minder polulair. De Hibiscus uit Afrika of Zuid-Amerika heeft een mild-zure en

volle smaak. Deze Hibiscus is bekend onder verschillende namen:

Sorrel in Jamaica

Karkade in Egypte

Sjoeroe in Suriname

Bissap in Senegal en enkele andere West-Afrikaanse landen.


In West-Afrika groeit de Hibiscus gedurende de regentijd.

De bloemen worden geplukt als ze nog dicht zitten. Door het drogen barsten ze open en krijg je de losse blaadjes.

De bladeren van de plant worden als groente gebruikt. Ze smaken wat naar spinazie alleen wat zuurder.


In West-Afrika wordt het hoofdzakelijk als sap gedronken.

De bloemblaadjes worden in heet of koud water getrokken. Hoe langer de blaadjes in het water trekken des te sterker de smaak van het sap.

Op de lokale markt wordt het sap in zakjes verkocht, en meestal als ijs  (erg lekker).

Bij de mensen thuis wordt het ook wel gebruikt d.m.v. een theeschenkritueel. De Wonjo die je dan krijgt is heet en super zoet.


Ze is een heerlijke drank om te drinken en smaakt wat naar bosvruchtensap.


Een nieuw produkt:

Sinds kort is er ook een biersoort op de markt gebracht, met de naam; Wonjo bier en als omschrijving African Redbeer.

Want de wonjo kleur deze biersoort namelijk mooi rood en geeft het tevens een frisse smaak.

Deze biersoort is ontwikkeld door African Essentials .

 De gesloten bloemen