De bladeren worden geplukt

De vrouwen showen hun waar

Het onderhandelen over de prijs en kopen van de thee

Eén van de vormen van transport

De opslag bij mijn contact-familie


Waar komt de Sisline-thee vandaan?


De Latijnse naam is Lippia Multiflora Chevalier en die komt in heel West-Afrika voor. Het is een in het wild groeiende éénstengelige plant. 

In Sierra Leone wordt ze bovendien gecultiveerd en voor medicinale doeleinden gebruikt.

In Mali worden de bladeren in combinatie met nog vijf andere soorten gebruikt als anti-malaria middel, waarvan de Sisline de sterkst werkzame is.

De plant groeit alleen gedurende de regenperiode. Die start in juni en loopt door tot oktober. Eind september ontwikkelen de bloemen zich. Dit zijn kleine gele bolletjes die vol zitten met zaadjes. De plant creëert zijn eigen veld door de vallende zaadjes en ondergronds door de wortelstokken die na het afsnijden van de stengels blijven zitten. Na de bloeitijd (eind oktober) wordt de plant geplukt. De hele stengel wordt afgesneden en daarna gedroogd. Vervolgens worden de bladeren geritst en op de lokale markten verkocht. Dit is de handel van de vrouwen.


Wat maakt de thee zo bijzonder?


Boven alles: De smaak!

Ieder blad heeft zijn eigen unieke smaak, en het is ook een meervoudige smaak. Daardoor kan je er vele assosiaties op los laten. Het heeft een wat fris kruidig, eucalyptusachtig, salie-achtige smaak.

Juist door de veschillende smaken in het blad verveelt de thee niet.

Iedere keer kan je verrast worden door de smaak.

De lokale bevolking noemt het een "Healer Herb" oftewel het kruid van de medicijnman.

In Afrika koken de mensen de bladeren, waardoor er nog meer werkzame bestandelen aan onttrokken worden. Plus de smaak wordt nog voller.

Maar voor ons snelle Europeese leven is het ook prima om de bladeren in een kan met gekookt water te doen en dan 10 minuten te laten trekken.

Wat verder bijzonder is, is dat deze thee op de markt wordt gebracht in zijn oorspronkelijke hoedanigheid: als heel blad.


Onderzoek


De Wereld Gezondheids Organisatie heeft er gedurende 25 jaar onderzoek naar gedaan en geen schadelijke bijwerking geconstateerd.

Ook hier in Nederland is het getest, en wel door Corpus Health BV. 

Dit is een praktijk voor enzymtherapie. De directeur hiervan, Hr. A.W. Mostert, is al 40 jaar wetenschappelijk onderzoeker naar de werkzame stoffen in allerlei planten.

Dit doet hij in zijn laboratorium.

Tevens maakt hij allerlei medicijnen en cremes op biologische basis.

Vanaf heden (juni 2014) laat ik de thee testen door een door de Warenwet erkend keurings bedrijf.

Dit om er voor te zorgen dat ik er van overtuigd kan zijn dat ik een veilig product op de markt breng. Ik ben dan ook heel blij dat uit de tests is gebleken dat dat inderdaad zo is. Dus met een gerust hart kan ik verder met mijn missie om deze thee bij iedereen bekend te laten worden.                 

In Afrika

In Nederland

De thee ligt voor verkoop in de winkel

Inpakken in dozen..       daarna zakjes stickeren en vullen en dit is het resultaat.